Je bent geen slechte moeder omdat
tijdens of na je zwangerschap niet alles
gaat zoals je wenste.
Integendeel, als je de moed hebt om je
ongemak bespreekbaar te maken,
help je juist je kind

christin-noelle-7imfscG_FRA-unsplash

Van 'roze wolk' naar 'broze wolk'

Het krijgen van een kindje is een intense ervaring. Net als de weg ernaartoe niet altijd even makkelijk is voor ieder koppel. Moeder of vader worden is het begin van een nieuwe fase in je leven. Een fase die best wel wat lichamelijke, sociale en psychologische veranderingen teweeg brengt. Het is dus een bijzonder uitdagende fase in je leven, zeker omdat onze huidige maatschappij maar blijft doordraaien. Dit alles maakt dat je deze periode wel eens kan beleven als een ‘broze’ wolk in plaats van een roze wolk.

Ik hecht er veel belang aan dat ouders voldoende ondersteuning kunnen krijgen tijdens deze levensveranderende periode. En zo doende kan je bij mij dan ook terecht voor de mentale ondersteuning tijdens deze periode. Want we weten dat de manier waarop jij deze intense periode beleeft een bijdage heeft aan jouw mentale welzijn.

De eerste 1001 dagen in het leven van een kind zijn de meest impactvolle dagen. Dit is de periode vanaf de conceptie tot 2 jaar na de geboorte. En ik wil jou ondersteunen en in je kracht zetten tijdens deze uitdagende periode!

Waarvoor kan je bij mij terecht?

Bij mij kan je terecht voor psychologische ondersteuning bij verschillende thema’s waarmee je tijdens de perinatale periode mee geconfronteerd kan worden. In een intakegesprek bekijken we samen wat jouw hulpvraag is, we stippelen daarna een individueel begeleidingstraject uit waarbij we rekening houden met je individuele noden. Dit traject kan steeds aangepast worden waar nodig. Jij bent uniek en jij verdient ook een unieke begeleiding.

Enkele onderwerpen die mogelijks aan bod kunnen komen zijn:

De normale aanpassingsprocessen van het ouderschap
Psychische aandoeningen in het peripartum
Begeleiding bij fertiliteitstrajecten
Ongewenste kinderloosheid
Perinataal verlies
Zwangerschapskeuzes

De normale aanpassingsprocessen van het ouderschap

Vanaf het moment dat je begint met nadenken over kinderen krijgen vorm je al een beeld van hoe je baby en hoe het ouderschap er voor jou kan uitzien. Jammer genoeg komen deze verwachtingen niet altijd overeen met de werkelijkheid. Dit maakt dat je doorheen een aanpassingsfase moet. Een fase waarbij je deze verwachtingen kan aanpassen aan de realiteit. Tijdens deze fase kan je gedachten ervaren als: ‘Is dit het nu?’, ‘Ik wil mijn oude leven terug!’, ‘Deze verantwoordelijkheid mijn hele leven lang?!’, ‘Waarom huilt mijn baby nu weer?’, ‘Ik wil gewoon slaaaapen!’, …. Dit zijn volkomen normale ervaringen, maar toch kunnen deze heel wat gevoelens van angst, verdriet, schuld, … teweegbrengen. Het kan in dit geval helpend zijn om hierover te praten met een professional.

Psychische aandoeningen in het peripartum

Ongeveer 20% van de mama’s en 10% van de papa’s krijgen te maken met psychische aandoeningen (depressieve gevoelens, angst, trauma, …) tijdens en na de zwangerschap. Deze aandoeningen hebben een belangrijke impact op jouw welzijn en dat van je gezin, het is dus van cruciaal belang tijdig hulp in te schakelen.

Begeleiding bij fertiliteitstrajecten

Wanneer kinderen krijgen niet zo vanzelfsprekend is, dan kom je vaak terecht in een fertiliteitstraject. Dit is een traject dat niet enkel fysiek, maar ook mentaal een grote impact kan hebben op je welzijn. Gevoelens van rouw, verlies, identiteitsvragen, angst, onzekerheid, verdriet, relationele twijfel of vragen, … kunnen allemaal naar boven komen. En zijn ook compleet normaal in deze situatie. We weten echter dat er onvoldoende oog is voor het mentale aspect tijdens deze, vooral fysieke behandeling. Vandaar is het belangrijk om je ook op psychologisch vlak voldoende te laten ondersteunen. Je kan hiervoor zowel individueel als samen met je partner in begeleiding komen.

Ongewenste kinderloosheid

Een onvervulde kinderwens gaat gepaard met een rouwproces. Het rouwen om wat er niet kan zijn. Dit is vaak een vorm van verborgen verdriet, want je verlies is niet altijd zichtbaar voor je omgeving. Toch draag jij of jullie het verdriet dagdagelijks met je mee. Het is belangrijk om hier ruimte voor te maken, zodat jij kan rouwen en je leven verder kan oppikken. Ook hier kan je individueel of samen met je partner begeleiding opstarten.

photo-1525206809752-65312b959c88

Perinataal verlies

Bij een perinataal verlies, neem je niet alleen afscheid van je kindje, maar ook van heel wat verwachtingen en een toekomstbeeld. Naast het ervaren van de gebruikelijke rouwgevoelens, kan het verlies ook een impact hebben op je identiteitsbeleving (‘Wie ben ik zonder mijn kindje?’), wereldbeeld (‘De wereld is niet rechtvaardig’), gezin, relaties met anderen, partnerrelatie, … . Voldoende tijd krijgen en nemen om stil te staan bij deze ervaringen is belangrijk om het verlies te integreren in je levensverhaal. Om dit rouwproces te ondersteunen kan je individueel of samen met je partner begeleid worden.

Zwangerschapskeuzes

De confrontatie met een prenatale diagnose (down syndroom, …) betekent vaak de start van een intens rouwproces. Niet alleen verlies je de verwachting van een gezond kindje, maar je staat eveneens voor de keuze om de zwangerschap al dan niet verder te zetten. Naast een prenatale diagnose gaat men bij een ongewenste zwangerschap ook door een rouwproces. Men verliest het gevoel van controle over het leven. Wanneer je beslist om de zwangerschap te houden doorloop je niet het normale psychologische proces van zwanger worden en verandert je beeld van de toekomst. Bij zwangerschapskeuzes staat je ratio vaak tegenover je emotionele beleving. Het is dus heel zinvol om je in deze periode te laten begeleiden. Dit kan zowel individueel als samen met je partner.